Zwemmen

De zwemtrainingen van TRIP zijn toegankelijk voor zwemmers van alle niveaus. De trainingen in het zwembad worden gegeven door trainers vanuit de club. De aandacht ligt daarbij op duurvermogen, snelheid en techniek. Er zijn altijd één of meerdere trainers aanwezig. Zij letten op de veiligheid van de zwemmers.

In de zomerperiode wordt er ook in buitenwater gezwommen. Dit zijn geen officiele trainingen en hiervoor zijn ook geen vaste dagen of tijden. Afspraken hierover worden via Whatsapp gecommuniceerd. Niettemin is er bij die gelegenheden meer aandacht voor triathlonspecifieke aspecten, zoals de massastart en navigeren.

Overzicht zwemtrainingen:

Voor alle trainingen geldt:

  • Kom op tijd;
  • Luister naar de trainer;
  • Hou rekening met je baangenoten.

Zwem-etiquette

Door het bestuur zijn zeven gedragsregels opgesteld voor de deelnemers aan de trainingen in De Viergang. Het heurt zo:

  1. Luister naar de trainer en volg de instructies.
  2. De snelste zwemmer in de baan zwemt voorop.
    Afstand houden; zodra degene die voor je start en de rode boeien voorbij is, start jij of wacht 4 seconden voor je start.
  3. Zwem je eigen tempo, dus niet in de slipstream van degene die voor je zwemt.
  4. Indien je wilt inhalen, tik je je voorganger 2/3 keer op zijn of haar voeten.
  5. Degene die ingehaald wordt, wacht aan de rechterzijde aan de rand.
  6. Kom op tijd. De training start om 06:55 uur (zaterdag) of 08:00 uur (zondag).
  7. Trainer mag iemand in een andere baan plaatsen als blijkt dat dat beter is voor de persoon zelf en/of de andere deelnemers in de baan.

Benodigdheden voor de zwemtraining:

  • Zwemkleding
  • Zwembrilletje
  • Badmuts
  • Eventueel een neusklemmetje (als je gevoelig bent voor het zwembadwater)
  • Voor de buitenwatertrainingen is een wetsuit en neopreen of dubbele badmuts aan te raden. Zeker tijdens de trainingen vroeg en laat in het seizoen als de watertemperatuur niet zo hoog is
  • Handdoek
  • Optioneel: bidon

Het is niet nodig attributen, zoals een plankje, pull buoy, handvinnen, zoomers of snorkel mee te nemen. Deze worden tijdens de training uitgedeeld wanneer nodig. Uiteraard staat het je vrij ze op andere momenten te gebruiken.

In welke baan moet ik liggen?

Het zwembad bestaat uit 5 banen. We hanteren de volgende volgorde van beginner en langzame zwemmer tot gevorderde en snelle zwemmer: Baan 5, Baan 1, Baan 2, Baan 4, Baan 3. De trainer kan vanaf de buitenkant het makkelijkst aanwijzingen geven, vandaar dat Baan 5 en 1 voor de beginnende zwemmers zijn.

Het is belangrijk dat iedereen in de voor hem/haar geschikte baan ligt, aangezien je anders constant te hard/te langzaam aan het zwemmen bent. Daar word je niet beter van. Je wordt juist beter van de verschillende snelheden die in een training zitten. Geef jezelf de tijd om in snelheid en techniek te groeien, en dat kan niet als je constant boven je macht zwemt in een te snelle baan. 

Eens in de zoveel tijd wordt er een CSS-test gedaan. Op basis van de 400-metertijd van die test kun je een goede inschatting maken over de baan waarin je het beste kunt gaan zwemmen. De richtlijnen geven je ook een idee hoeveel je jezelf moet verbeteren om een baan hoger te kunnen zwemmen.

CSS (Critical Swim Speed)

Om te bepalen of je in de juiste baan ligt, en dus op het goede niveau aan het trainen bent, hanteren we CSS tempo’s. Bekijk hier de rekenfile CSS test om je gezwommen tijden om te kunnen rekenen naar je tempo’s in de aangegeven percentages. Je kunt de test ook zelf doen!  Zwem dan goed in en zwem daarna 400 meter. Noteer de tijd.  Zwem 10 min rustig door en zwem daarna 50 meter voluit. Schrijf ook die 50-metertijd op. Vul de tijden in bij het formulier en kijk wat jouw CSS-snelheden zijn.